Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων

και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας


"Σαν τους κόκκους της άμμου, αμέτρητοι,

απηροελάχιστοι, ως το αέναο. Έτσι και η προσπάθεια έτσι και η ελπίδα"....
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

alt

έκθεση ζωγραφικής έως τέλος Δεκεμβρίου στην καφετέρια 'Κούνιες' (Ιστορικό Κέντρο)

Στα πλαίσια της θεραπευτικής παρέμβασης που πραγματοποιείται στο Κέντρο Ημέρας αποφασίσαμε φέτος για 1η φορά να οργανώσουμε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα διαφορετικό από τα καθιερωμένα. Το θεραπευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο ‘οι αισθήσεις μας λειτουργούν μαζί’.

Έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2015 με την παρουσίαση της δουλειάς τους μέσα από πίνακες ζωγραφικής, από ηχογραφημένη μουσική που θα έχουν δημιουργήσει τα παιδιά και από φωτογραφίες fruitart. Τα έργα είναι βασισμένα σε μοτίβα ή έχει γίνει αναπαράσταση γνωστών πινάκων. Η επιλογή για τα μοτίβα έγινε για πολλούς λόγους. Αρχικά όλη μας η ζωή περιέχει μοτίβα, η καθημερινή μας ρουτίνα, το σχολείο, οι διαδρομές με το αυτοκίνητο ή το σχολικό… για όλους εμάς στο Κέντρο Ημέρας τα μοτίβα και οι ρουτίνες προσφέρουν ασφάλεια, σταθερότητα, έλεγχο και διαχείριση της καθημερινότητας και του εαυτού μας.

Σκοπός όλου του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες (μουσική, χορό, καλλιτεχνικά, θέατρο), να εξελίξουν τις δεξιότητες που έχουν κατακτήσει ή είναι αναδυόμενες, να πειραματιστούν με νέα υλικά, να βιώσουν νέες εμπειρίες, να εμπλακούν ενεργητικά στη διαδικασία υλοποίησης και να αναδείξουν τα ταλέντα τους.

Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε υποενότητες έτσι ώστε τα παιδιά να πειραματιστούν με όλες τις αισθήσεις τους. Για παράδειγμα τις πρώτες εβδομάδες δουλέψαμε τις αισθήσεις μας ακούω-βλέπω, μετά ακούω-βλέπω-πιάνω, βλέπω-πιάνω, πιάνω-γεύομαι-μυρίζω κλπ.

Για όλα τα παιδιά το πρόγραμμα έχει ένα κοινό τελικό αποτέλεσμα που είναι η παρουσίαση της έκθεσης. Φυσικά οι επιμέρους στόχοι, ο σχεδιασμός του προγράμματος και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν είναι εξατομικευμένες για κάθε παιδί ανάλογα με τις ικανότητες και τις ανάγκες του.

Η παρουσίαση που έγινε στην καφετέρια κούνιες ήταν μια πρώτη γεύση της δουλειάς των παιδιών. Θέλαμε επίσης να τονίσουμε τη σημαντικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης στα παιδιά με αυτισμό και να αποδείξουμε ότι έχουν ικανότητες που μπορούν να αναδειχθούν. Το Κέντρο Ημέρας και τα παιδιά μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να υποστηριχθεί!

 
RocketTheme Joomla Templates