Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων

και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας


"Σαν τους κόκκους της άμμου, αμέτρητοι,

απηροελάχιστοι, ως το αέναο. Έτσι και η προσπάθεια έτσι και η ελπίδα"....
Αυτισμός και Παιχνίδι

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Αυτισμό

Ο αυτισμός αποτελεί μια σύνθετη και διάχυτη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από αποκλίσεις από την τυπική ανάπτυξη και δευτερευόντως από καθυστερήσεις σε αυτήν.

Ο όρος διάχυτη αναφέρεται στην σύνθετη φύση της διαταραχής η οποία επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη φαντασία. Πρόσφατα ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές έχει αντικατασταθεί με τον όρο Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος(ΔΑΦ). Πολύ συχνά διαπιστώνουμε στα πληθυσμό των ατόμων με ΔΑΦ ανομοιογενή ανάπτυξη στις γνωστικές τους λειτουργίες αλλά και άνιση ανάπτυξη των ψυχολογικών δεξιοτήτων στο ίδιο το άτομο με ΔΑΦ. Η έλλειψη «θεωρίας του νου» των ανθρώπων με αυτισμό μπορεί να εξηγήσει κάποιες από  τις δυσκολίες τους στην επικοινωνία και κάποιες από τις προφανώς ακατάλληλες συμπεριφορές τους. Άλλο ένα γνωσιακό έλλειμμα  είναι η «ασθενική κεντρική συνοχή».

Επιπλέον εκδηλώνονται περιορισμένα, επαναληπτικά και στερεότυπα ενδιαφέροντα  και δραστηριότητες καθώς και ελλείμματα όσον αφορά την αισθητηριακή πρόσληψη ερεθισμάτων από το περιβάλλον.

Oι θεωρίες για τον αυτισμό συχνά δίνουν έμφαση στο τι μπορούν ή τι δεν μπορούν σε γενικές γραμμές να κάνουν τα παιδιά με αυτισμό. Προσωπικά βλέπω το κάθε παιδί με αυτισμό σαν ένα παιδί που χρέος όλων μας είναι να το βοηθήσουμε να φτάσει στο καλύτερο δυνατό σημείο που μπορεί να φτάσει. Αλλάζοντας τις δικές μας απαντητικές συμπεριφορές είναι εφικτό να προκληθούν θετικές αλλαγές στις αντιδράσεις των παιδιών με αυτισμό.  Κάθε παιδί με αυτισμό για να καταφέρουμε να το βοηθήσουμε πρέπει να το δούμε σαν μια και μοναδική ,ανεξάρτητη προσωπικότητα και να μην το βλέπουμε γενικευμένα σαν ένα αυτιστικό παιδί.

Ποια είναι η προσέγγιση που ακολουθείτε στο έργο σας με τη θεραπευτική πολυκλαδική ομάδα του Κέντρου Ημέρας

Μια αναπτυξιακή προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό έρισμα για την κατανόηση συμπεριφορών και τον θεραπευτικό σχεδιασμό. Στα πλαίσια της εργασίας μας με παιδιά με αυτισμό στο Κέντρο Ημέρας η υιοθέτηση ενός εκλεκτικού μοντέλου βασισμένο πάνω στις αρχές προγραμμάτων όπως το ΤΕACCH, ABA,MAKATON, PECS, S.I αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς οι τεχνικές τους έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως αποτελεσματικές πρακτικές για την υποβοήθηση της μάθησης και της επικοινωνίας για παιδιά με αυτισμό.

Επιπλέον το παιχνίδι αποτελεί εξαιρετικό μέσο για να πλησιάσουμε το παιδί και να δημιουργήσουμε δεσμό μαζί με το παιδί και να του διδάξουμε κοινωνικούς κανόνες και να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση του. Προτείνουμε στους γονείς να παίζουν με τα παιδιά τους.

Όταν λέτε παιχνίδι τι ακριβώς εννοείτε

Είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς ορισμό για το παιχνίδι και μάλλον δεν χρειάζεται…μιας και το παιχνίδι είναι σαν την αγάπη!!όλοι ξέρουν τι είναι και κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ένα και μόνο ορισμό .Το παιχνίδι ανάμεσα σε ένα γονιό  και το παιδί μπορεί να αποτελέσει οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι διασκεδαστική για τη δυάδα και μπορεί να συμβάλει στην ενεργή κινητοποίηση του αυτιστικού παιδιού στο κόσμο του συναισθήματος και της επικοινωνίας, είναι ένας τρόπος να του ‘δείξουμε’ ότι ο  κόσμος έξω από το <privacy> του αυτισμού. Τέτοιου τύπου αλληλεπίδραση βοηθά στην ενίσχυση της σχέσης μητέρας-παιδιού.

Τι ρόλο παίζει στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού η σχέση με τη μητέρα του

Η θεωρία της προσκόλλησης δίνει έμφαση στην αξία της αλληλεπίδρασης μητέρας-παιδιού καθώς θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Η ψυχολογική υγεία του παιδιού στο μεγαλύτερο βαθμό της εξαρτάται από την ποιότητα αυτής της αλληλεπίδρασης.

Βέβαια σήμερα γνωρίζουμε ότι τον αυτισμό δεν τον προκαλεί η συμπεριφορά των γονέων, όμως η , το αίσθημα της ασφάλειας που του παρέχουν και η συμβολή τους στην ανάπτυξή του και την αντιμετώπιση των βασικών δυσκολιών είναι καθοριστικής σημασίας.. Η σημασία του γονικού ύφους και η αλληλεπίδραση των γονιών με το αυτιστικό παιδί τους αποτελεί σημαντικό ‘δείκτη’ της εξελικτικής του πορείας.

Πως θα ορίζατε τη την ΄καλή΄ σχέση μητέρας-παιδιού

Για να ορίσουμε την ΄καλή΄ σχέση μητέρας-παιδιού υιοθετούμε το αναπτυξιακό αλληλεπιδραστικό μοντέλο του Βowlby και των συνεχιστών του έργου του o οποίος υποστήριξε ένθερμα την άποψη ότι κάθε  παιδί  έχει πρόσβαση σε ποικίλα μονοπάτια ανάπτυξης. Η επιλογή μονοπατιών σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ποιότητα της αλληλεπίδρασης του παιδιού με τη μητέρα του. Το πιο κρίσιμο στοιχείο που θα κατευθύνει το παιδί σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι στο ταξίδι της ανάπτυξης του αφορά στην μητρική απαντητικότητα και την μητρική ευαισθησία..

Η μητρική απαντητικότητα και ευαισθησία περιλαμβάνει την αναγνώριση των επικοινωνιακών σημάτων του παιδιού , την προσεκτική ερμηνεία τους και την άμεση και κατάλληλη απαντητικότητα σε αυτά. Αποτελείται από τουλάχιστον δυο λειτουργίες: αποκωδικοποίηση της επικοινωνιακής διάθεσης του παιδιού και νοηματοδότηση των ενεργειών του. Στην ιδανικότερη έκφραση του, το πρόσωπο την μητέρας γίνεται ευαίσθητος αποδέκτης  των μηνυμάτων του παιδιού, τα ερμηνεύει με ακρίβεια και στη συνέχεια ανταποκρίνεται με συνέπεια στις ανάγκες του. Με αυτό τον τρόπο η μητέρα αποτελεί την ασφαλή βάση γύρω από την οποία το παιδί θα εξερευνήσει τον κόσμο και θα εξελιχθεί.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν στη αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους  οι μητέρες των παιδιών με αυτισμό

Συχνά οι μητέρες παιδιών με αυτισμό εκφράζουν την απογοήτευση τους για την αδυναμία του παιδιού τους να παίξει μαζί τους και την αδυναμίας τους να ελκύσουν το ενδιαφέρον του και να  διατηρήσουν τη προσοχή του ενώ ταυτόχρονα έχουν τη τάση να είναι πιο κατευθυντικές, να έχουν χαμηλή απόκριση στα αιτήματα των παιδιών τους και αυξημένο έλεγχο. Βέβαια δε είναι πάντα έτσι! Συχνά οι μαμάδες είναι πολύ δυναμικές. Με φαντασία κ ευελιξία και ‘κατεβάζουν’ τρομερές ιδέες που τις μοιραζόμαστε και τις χρησιμοποιούμε και εμείς στο Κέντρο Ημέρας.

Στην επαφή σας με τους γονείς σα Κέντρο Ημέρας τι προσέγγιση έχετε

Η σύγχρονη τάση  στην Ευρώπη θέλει τα προγράμματα που αφορούν σε οικογένειες με παιδιά με αυτισμό να γίνονται ολοένα πιο οικογενειοκεντρικά. Η μάθηση μέσω ενός εναλλακτικού αλληλεπιδραστικού μοντέλου είναι φορτισμένη με περισσότερη ενεργή συμμετοχή του παιδιού ενώ παράλληλα προτεραιότητα δίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε οικογένειας με έμφαση στην βελτίωση της ποιότητας της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί καθώς η ανάπτυξη του σε όλους τους τομείς κατά τα πρώτα χρόνια θεωρείται άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινή αλληλεπίδραση μητέρας -παιδιού

Τα προγράμματα μας στο Κέντρο Ημέρας διαπνέονται από μια παιχνιδοκεντρική αναπτυξιακή προσέγγιση αναγνωρίζοντας την αξία της νατουραλιστικής παρατήρησης .Το μοντέλο αυτό μπορεί να έχει σημαντικές εφαρμογές στην εργασία με παιδιά με αυτισμό. Και αυτό γιατί η αναγνώριση της αξίας των πρώιμων μορφών επικοινωνίας  και η ενημερότητα του θεραπευτή όσον αφορά τα το συναισθηματικό τους φορτίο τον ευαισθητοποιεί στην μη γλωσσική επικοινωνία που κατεξοχήν χαρακτηρίζει τα παιδιά με αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι τελευταίο

Αξίζει να εστιάσουμε στο κομμάτι της καθημερινής αλληλεπίδρασης και του παιχνιδιού μεταξύ της δυάδας μητέρα –παιδιού με αυτισμό με μια ποιοτική προσέγγιση καθώς κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικά. Τόση ώρα αναφερόμαστε στη μητέρα χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται ο ρόλος του πατέρα ως εξίσου σημαντικός.

Αν και δουλεύουμε απευθείας με το παιδί σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο οι υπηρεσίες μας αφορούν στη οικογένειa.Γι αυτό το λόγο προσφέρουμε ψυχοεκπαίδευση και συμβουλευτική των γονιών ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών τους. Μαθαίνουμε και εμείς συχνά πολλά από τις οικογένειες όπως μαθαίνουν και αυτές από εμάς.

Το κομμάτι της καθημερινής αλληλεπίδρασης του παιδιού με αυτισμό και της οικογένειας του αξίζει της προσοχής μας καθώς κάθε γονιός που δεν παίζει με το παιδί του στερείται μια μεγάλη απόλαυση της γονεικής ιδιότητας !


 
RocketTheme Joomla Templates