Έγινε το πρώτο βήμα για να δημιουργηθούν στην Καλαμάτα δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση.
Μετά την έγκριση Σκοπιμότητας από το Υπουργείο Εργασίας τον Ιούνιο του 2020, έγινε η σχετική πρόταση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, τον Αύγουστο του 2020 και εντάχθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος», στον άξονα «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ.
Η αυτόνομη διαβίωση και η διαμονή ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση είναι πολύ σοβαρό θέμα, όχι μόνο όταν η οικογένεια τα έχει στην ευθύνη της και μπορεί να τα στηρίξει, αλλά ακόμα περισσότερο όταν δεν μπορεί, γι’ αυτό και ο σύλλογος διαχρονικά, το είχε σε πρώτη προτεραιότητα.
Με αυτό το στόχο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει και να λειτουργήσει δομές για τη διαμονή και την αυτόνομη διαβίωση ενήλικων ατόμων με αυτισμό.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΔ
Οι ΣΥΔ αποτελούν «κατοικίες» που λειτουργούν με βάση τις αρχές της αποϊδρυματοποίησης, της κοινωνικής επανένταξης και της προαγωγής της ψυχικής υγείας. Πρόκειται για δομές όπου το κύριο βάρος δίδεται στην κοινωνικού τύπου φροντίδα με περιορισμένα ιατρικά ή νοσηλευτικά -κατά την νοσοκομειακή έννοια- χαρακτηριστικά. Παρέχουν υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαβίωση των ατόμων με διασφάλιση τροφής, ιατρική παρακολούθηση από ειδικευμένους γιατρούς, φροντίδα για την εισαγωγή σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική μέσα από προγράμματα, δράσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες, που στοχεύουν στην αποκατάσταση των ατόμων.
ΟΙ ΣΤΕΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Φορέας λειτουργίας των δύο ΣΥΔ στην Καλαμάτα είναι ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας. Οι «ένοικοι» που θα προσκληθούν δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 13 άτομα και θα φιλοξενηθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένες κατοικίες και με την ανάλογη προσβασιμότητα, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Στην 1η Στέγη θα διαμένουν μόνιμα έως 4 άτομα με αυτισμό-νοητική υστέρηση, υψηλής λειτουργικότητας, ενώ στη 2η έως 9 άτομα μέτριας-χαμηλής λειτουργικότητας.
Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΣ
Οι ΣΥΔ θα στελεχωθούν με κατάλληλο και απαραίτητο προσωπικό, με σκοπό την ασφαλή και παραγωγική διαβίωσή των φιλοξενουμένων, όπως νοσηλευτή, οδηγό - γενικών καθηκόντων και φροντιστές, ενώ θα υποστηρίζονται και από άλλους εξειδικευμένους θεραπευτές του Φορέα και εξωτερικούς Συνεργάτες.
Το έργο «Ίδρυση δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αυτισμό-νοητική υστέρηση στη Μεσσηνία» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και θα υλοποιηθεί με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.